Wat is de betekenis van accountmanager?

Wat is de betekenis van accountmanager? Accountmanager is natuurlijk een functie. Het is een functie, ofwel een baan, die in veel bedrijven te vinden is. Met name in de commerciële sector is de accountmanager van belang. Maar ook in de dienstverlenende sector is een accountmanager belangrijk. De naam verraadt al dat accountmanager betekent dat iemand account managet. Dat wil zeggen dat iemand accounts onderhoudt. Maar wat zijn accounts dan in de betekenis van accountmanager? Over het algemeen zijn dat klanten.

Klanten, accounts, relaties

Wie die klanten zijn verschilt natuurlijk per sector en bedrijf. Zo kunnen bedrijven klanten hebben die producten bij hen inkopen of juist andersom. Daarom is een accountmanager in iedere sector van belang. Want de meeste bedrijven draaien niet op zichzelf. Ze hebben andere bedrijven nodig. Dat is wat accountmanager betekent. Iemand die zorgt dat de relaties met andere bedrijven, dus klanten of accounts, in stand blijven. Maar niet alleen het in stand houden valt onder de betekenis van accountmanager. Een goede accountmanager gaat ook actief op zoek naar nieuwe relaties voor het bedrijf.

Balans vinden in relatiebeheer

Je moet als accountmanager dus zowel relaties in stand houden als relaties opbouwen en aangaan met klanten. De balans vinden tussen voldoende klantrelaties en te veel is daarbij heel belangrijk. Een accountmanager zorgt dat alles in balans blijft en dat kansen aangegrepen worden. Soms moet een accountmanager ook risico’s durven nemen. Denk je dat de functie van accountmanager iets voor jou is? Lees dan hier meer over de functie. Je vindt hier ook meer informatie over de opleiding tot accountmanager die je kunt volgen.